technikUM hotelarstwa
Szkoła na podbudowie gimnazjum. Nauka trwa 4 lata.
Celem kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowanie aktywnego zawodowo i umiejącego poruszać się na rynku pracy absolwenta, który potrafi ocenić swoje umiejętności i podjąć racjonalne decyzje dotyczące własnego rozwoju zawodowego.
W technikum hotelarstwa realizowane są przedmioty kształcenia ogólnego i przedmioty zawodowe:
PRZEDMIOTY OGÓLNE |
PRZEDMIOTY ZAWODOWE |
Język polski |
Organizacja pracy w hotelarstwie |
Język obcy |
Ekonomia i prawo w hotelarstwie |
Historia |
Obsługa konsumenta |
Wiedza o społeczeństwie |
Obsługa informatyczna w hotelarstwie |
Wiedza o kulturze |
Marketing usług hotelarskich |
Matematyka |
Język obcy zawodowy |
Fizyka |
Zajęcia praktyczne |
Chemia |
Praktyka zawodowa: 8 tygodni
|
Biologia |
|
Geografia |
|
Podstawy przedsiębiorczości |
|
Technologia informacyjna |
|
Wychowanie fizyczne |
W trakcie nauki uczniowie obywają praktykę zawodową w obiektach hotelarskich na różnych działach obsługi klienta. Czteroletni okres nauki kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem z przygotowania zawodowego. Uczeń po zdaniu egzaminów otrzymuje świadectwo dojrzałości oraz dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie technik hotelarstwa. Uczeń po zdaniu matury może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej.
Sylwetka absolwenta
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony na stanowiskach technika:
w recepcji i części parterowej hotelu,
w części noclegowej hotelu,
w hotelowym dziale gastronomicznym,
w obiektach bazy noclegowej: hotelach, motelach, pensjonatach, kempingach, schroniskach, domach wycieczkowych, polach biwakowych oraz w ruchomej bazie noclegowej,
w ośrodkach turystycznych w kraju jak i za granicą
ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich.
Zadania zawodowe technika hotelarstwa obejmują:
organizowanie pracy zakładu hotelarskiego,
oferowanie usług hotelarskich,
sprzedaż usług hotelarskich,
obsługę gości w zakładzie hotelarskim,
utrzymanie czystości i porządku w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim,
organizowanie usług dodatkowych w zakładzie hotelarskim i poza zakładem hotelarskim,
współpracę z gestorami bazy noclegowej, biurami podróży oraz innymi podmiotami gospodarczymi,
promocje usług hotelarskich,
Np. w tym roku uczniowie THO byli na praktytce we Włocławku (więcej o tym w zakładkach aktualności i projekty)
06.04.2011 |
|
Egzamin praktyczny na
zakończenie miesięcznych praktyk zawodowych klasy III THO
w Pałacu Bursztynowym we Włocławku
|